Direktor Zraka ne može u krug firme već dvije sedmice, radnici čekaju novac iz Srbije i Latvije

by fer_urednik

Skoro pune dvije sedmice su prošle od kako su radnici firme Zrak, odlučili zabraniti ulaz u preduzeće direktoru Nedžadu Koldži.

Ova odluka je donesena jer za tri mjeseca rada otkako je imenovan za direktora nije poduzeo nikakve mjere da bi se poboljšali uslovi rada u ovoj firmi, a za to vrijeme fabriku je napustilo 30 radnika. Krajem mjeseca zaokružit će se dugovanje prema radnicima na pet plata.

Posljednju su primili 3. decembra. Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikata ovog preduzeća, koje nažalost dijeli sličnu sudbinu sa drugim fabrikama iz namjenske industrije ističe da im je ponuđen sastanak u četvrtak u resornom ministarstvu u Vladi Federacije na čijem je čelu Nermin Džindić (SBB).

„Ne znamo da li će doći do sastanaka jer naše informacije kazuju da je Koldžo otputovao u Austriju gdje bi navodno trebao neke poslove da dogovori“, kaže Ademović.

Sastanku bi trebao prisustvovati i predsjednik Nadzornog odbora, a radnici traže hitnu smjenu kompletnog Nadzornog odbora kao i direktora Nedžada Koldže.

„Ti sastanci postaju besmisleni. Ono što me raduje jeste podatak da bismo trebali naplatiti dio duga iz Srbije za jedan obavljeni posao, a imamo i ugovor s Latvijom, roba je spremna po dva ugovora. Tražimo uplatu unaprijed, jer ne želimo bez avansnog plaćanja isporučivati robu. Ako bismo to naplatili bili bismo u stanju da isplatimo tri plaće“, kaže Ademović..

Resorni ministar Nermin Džindić nedavno je gostujući na jednoj televiziji kazao da nisu tačne priče da se planira iseljenje Zraka, tačnije izmještanje kruga preduzeća u Buća Potoku u Hadžiće!

„Ne vjerujemo do kraja u takve navode ministra, jer firma Zrak u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na trenutačno najatraktivnijoj lokaciji u Sarajevu. Bojimo se građevinskih lobija“, dodaje Ademović.

Patria je imala uvid u Informaciju Vlade FBiH od 21. feburara 2022. godine. Naime na sastanku gdje su učestvovali Fadil Novalić, njegova savjetnica Aida Soko, te Nedžad Koldžo i Ismo Hebibović kao i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović zauzet je zajednički stav o pokretanju aktivnosti u cilju procjene mogućih zajedničkih aktivnosti u funkcionisanju privrednih društava Zraka i TRZ-a Hadžići.

„Mi smo imali sastanak i s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem, koji je također bio na jednom od tih sastanaka, ali su ga naprasno prestali zvati na iste. On tvrdi da je spreman pomoći, ali realno nema nikakve ingerencije, jer je Vlada FBiH vlasnik Zraka“, govori Ademović.

Izvor: Nap.ba

Povezane vijesti