Autor: CCI | Foto: CCI

CCI: Izazovi sa kojima se suočavaju javna preduzeća – Šta građani trebaju znati? (VIDEO)

by fer_urednik

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su seriju informativno-edukativnih animiranih videa za građane i građanke kojima ukazuju na nedostatke i propuste u poslovanju velikog broja javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Javna preduzeća imaju značajnu ulogu u bh. ekonomiji te uglavnom pružaju osnovne usluge građanima i građankama i doprinose razvoju zemlje. Međutim, mnoga javna preduzeća suočavaju se sa brojnim izazovima što najčešće uključuje nedostatak transparentnosti, manjak odgovornosti rukovodećeg kadra za neefikasno upravljanje preduzećem, nedostatak nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća od strane osnivača i uplitanje politike u rad javnih preduzeća. Kroz animirane videe, CCI žele upoznati javnost o tome koji set preporuka je neophodno implementirati za poboljšanje stanja u sektoru javnih preduzeća i stvaranje boljih usluga za sve građane i građanke.

O poslovanju javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini

(najveći problemi i potencijalna rješenja)

 

Kako bi trebalo da izgleda transparentno poslovanje javnih preduzeća u BiH?

 

Nedostatak odgovornosti za rezultate poslovanje javnih preduzeća

Nedostatak nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća

Dodatno, želimo Vas podsjetiti i da su CCI prethodno uputili inicijative za unapređenje sektora javnih preduzeća Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske, Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ka oba doma Parlamenta FBiH, Federalnom ministarstvu pravde i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Inicijative se odnose upravo na unapređenje transparentnosti javnih preduzeća, odgovornornosti u njihovom upravljanju i uspostavi efikasnog sistema nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća.

Pregled svih inicijativa za unapređenje poslovanja javnih preduzeća koje su CCI dostavili institucijama u Bosni i Hercegovini možete pronaći na: https://odgovorno.ba/inicijative-za-unapredjenje-poslovanja-javnih-preduzeca/

Nadležna tijela će prihvatanjem inicijativa pokazati jasno opredjeljenje i želju da se radi na poboljšanju stanja u sektoru javnih preduzeća, što bi u konačnici smanjilo negativne efekte i omogućilo preventivno djelovanje protiv potencijalnog ekonomskog propadanja i ogromnih gubitaka, a u cilju omogućavanja boljih usluga svim građankama i građanima, kao krajnjih korisnika usluga javnih preduzeća.

Povezane vijesti