Autor: politika.rs | Foto: politika.rs

Bugarska ukinula ograničenja plata čelnika državnih preduzeća

by fer_urednik

Opozicija ogorčena ponašanjem prelaznog kabineta Galaba Doneva koji je, kažu, iskoristio vreme do novih parlamentarnih izbora drugog aprila za odluke koje su krajnje sporne

Sofija – Stranke Nastavljamo promenu i Bugarska socijalistička partija (BSP) su istovremeno, ali odvojeno, napale prelaznu vladu. Prvi su se požalili predsedniku da je kabinet ukinuo ograničenje plata u državnim preduzećima, a socijalisti su se žalili Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju da su se ministri umešali u izbornu trku i kritikovali socijaliste kako bi sprečili da ostvare dobar rezultat na glasanju.

Podsećamo da je privremena vlada Galaba Doneva ukinula ograničenje plata u 17 državnih preduzeća, među kojima su „Bugarski sportski totalizer” (državni loto od koga novac ide sportskim klubovima, federacijama), „Nacionalna železnička infrastrukturna kompanija”, „Lučka infrastruktura”, „Kontrola letenja”, „Radioaktivni otpad”, „Upravljanje branama”, sva šumarska preduzeća. To je omogućeno usvajanjem Pravilnika za sprovođenje Zakona o javnim finansijama krajem januara, a koji stupa na snagu prvog marta. Zvanično objašnjenje je bilo da su promene neophodne kako bi se ispunili uslovi za članstvo Bugarske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj. Kako se kaže, državna preduzeća moraju da imaju stabilan menadžment koji ne zavisi od promene političkog sistema. Prema konačnoj verziji dokumenta, u svim javnim preduzećima osnovanim posebnim zakonima ukidaju se ograničenja za zarade rukovodilaca. Plate čelnika državnih preduzeća ažuriraju se svaka tri meseca u zavisnosti od rezultata preduzeća po utvrđenoj formuli. Do sada su plate izvršnih direktora u akcionarskim društvima bile ograničene na 18 minimalnih zarada, a za članove odbora ovih preduzeća – na 6 minimalnih zarada. Tako izvršni direktor u državnom preduzeću sada ima i do 14.040 leva mesečno ili oko 7.000 evra, dok je prošle godine plafon bio 12.780 leva ili oko 6.500 evra. Po novome neće biti ovih ograničenja, a javnost neće imati uvid u njihove zarade. Rad državnih preduzeća kontroliše Agencija za javna preduzeća i kontrolu, koja je formalno nezavisna od izvršne vlasti. Usvojenim izmenama, međutim, njena ovlašćenja su ograničena u korist Saveta ministara i ministarstava. Agencija za javna preduzeća će biti isključivo odgovorna za ocenjivanje poslovnih programa velikih državnih preduzeća. Sve ostalo će procenjivati ministarstva nadležna za njih. Novim pravilnikom je predviđeno da se u slučaju prevremenog razrešenja direktora ili rukovodioca na njegovo mesto postavlja drugi, ali bez konkursa. Međutim, on može da ostane na funkciji pola godine, a za to vreme mora biti izabrano novo rukovodstvo po sprovođenju konkursnog postupka.

Predsedniku Rumenu Radevu obratio se bivši poslanik partije Nastavljamo promenu, Venko Sabrutev.

„Apelujem na vas da zauzmete neophodan državnički stav o ovoj društvenoj nepravdi. Nadam se da ćete učiniti šta je potrebno da ne dozvolite favorizovanje čelnika državnih preduzeća, na račun naroda. Apelujem na to da tražite poništenje odluke vašeg kabineta o ukidanju ograničenja plata rukovodiocima državnih preduzeća”, kaže Sabrutev i najavio da će, kada se vrate u Narodnu skupštinu svakog meseca tražiti informacije o stvarnim primanjima čelnika državnih preduzeća i da će ih lično dostavljati predsedniku, javnosti i medijima.

Sabrutev za „Politiku” kaže da je „brutalni bezobrazluk i licemerje” ministara koji nisu predložili budžet za 2023. Čime su, ocenjuje on, osudili polovinu stanovništva Bugarske na osiromašenje. Bivši poslanik ističe i da su u isto vreme „eksplodirale” cene hrane – čak su premašile one u Luksemburgu i Monaku.

„Vlada je vrlo tiho, u vreme kada nema kontrolnog tela (nema funkcionalnog parlamenta), uklonila ograničenje plata čelnih ljudi državnih preduzeća. Očigledno, prema vladi, sadašnje plate državnih direktora zaglibljenih u korupciji i nesposobnosti koje dostižu kolosalnih 14.040 leva mesečno, nisu dovoljne”, ogorčen je Sabrutev.

I bugarski socijalisti su nezadovoljni odlukama prelazne vlade i zato su se žalili u inostranstvu. Izvršni biro BSP podneo je prijavu o još jednom nedopustivom mešanju kabineta Galaba Doneva u predstojeće vanredne parlamentarne izbore zakazane za drugi april. Dokumenti koji sadrže konkretne podatke poslati su Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Oni podsećaju na izveštaj posmatrača OEBS-a za vanredne parlamentarne izbore koji su održani drugog oktobra prošle godine.

„U njemu je jasno rečeno da su predsednik i vlada imali kritičke izjave upućene uglavnom protiv BSP”, napisalo je rukovodstvo stranke i dodalo da se ovakvo neprihvatljivo ponašanje nastavlja i sada. Dokaz za to su izjave vršioca dužnosti ministra pravde Kruma Zarkova i potpredsednika vlade Atanasa Pekanova u medijima koji kritikuju BSP. Prema oceni Izvršnog biroa BSP-a, ove izjave ministara predstavljaju grubo i neprihvatljivo mešanje u unutrašnje partijske poslove stranke, sa ciljem da ometaju njen dobar učinak na glasanju.

Povezane vijesti