Bijeljina: Gubitak preduzeća 1.6 miliona KM

by fer_urednik

BIJELjINA – Nadzorni odbor Akcionarskog društva “Vodovod i kanalizacija” u Bijeljini usvojio je danas finansijski izvještaj u kome se navodi da je gubitak ovog preduzeća 1,6 miliona KM, saopštili su predstavnici ovog preduzeća.

Oni su pozvali na sazivanje hitne sjednice Skupštine grada na kojoj bi jedina tačka bio prijedlog odluke o davanju garancija za kreditno zaduženje ovom društvu. Vršilac dužnosti direktora Tehničkog sektora u preduzeću Ninoslav Spasojević rekao je da su pri kraju zalihe hemikalija, a gasnog hlora i flokulanata ima do 25. marta.

“To znači da, ukoliko se do tog dana ne obezbijede sredstva za sirovine i repromaterijal, neće se moći garantovati redovno vodosnabdijevanje grada i okolnih sela, kao ni redovno prečišćavanje otpadnih voda”, rekao je Spasojević i naglasio da “Vodovod” želi da bude na tržištu i redovno, svojim radom, servisira svoje obaveze.

Generalni direktor bijeljinskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Dragiša Tanacković rekao je da su jedan od problema ovog društva i akumulirani dugovi, od kojih 1,5 miliona KM prema Poreskoj upravi Republike Srpske, a prema “Elektroprivredi” milion KM, zbog čega su Nadzornom odboru i Skupštini akcionara predložili kreditno zaduženje da bi nasljeđene obaveze izmirili i obezbijedili konkurentnost za tendere. On je rekao da je Poreska uprava u februaru “Vodovodu” blokirala oko 900.000 KM, što je za 200.000 KM više od prihoda ostvarenog u ovom mjesecu, što je, prema njegovim tvrdnjama, jedini razlog zašto radnici nisu dobili ni januarsku platu.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Ekonomsko-pravnog sektora u ovom preduzeću Slađana Mitrović rekla je da neizmirene obaveze, po blokadama Poreske uprave, trenutno iznose 547.379 KM i predstavljaju veliki problem za ovo društvo. “Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora usvojen je finansijski izvještaj preduzeća, a ostvareni gubitak iznosi 1.610.611 KM, što govori o stanju u firmi”, navela je Mitrovićeva. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je danas na sazivanje hitne sjednice Skupštine grada zbog situacije u Akcionarskom društvu “Vodovod i kanalizacija” te dodao da je skupštinski materijal spreman za sutra.

Predsjednik Sindikata u bijeljinskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Sandra Budak zamolila je odbornike u gradskom parlamentu da uzmu u obzir 250 radnika u ovom preduzeću i njihove porodice te podrže prijedlog odluke o garanciji na kreditno zaduženje za “Vodovod i kanalizaciju”. Skupština grada Bijeljina vratila je na posljednjoj sjednici na doradu prijedlog odluke o garanciji na kreditno zaduženje za “Vodovod i kanalizaciju” od 5.100.534 KM. Prema prijedlogu, na glavnicu se odnosi 3.800.000 KM, kamatu 1.262.534 KM, a ostale troškove realizacije kredita 38.000 KM.

Izvor: Srna

Povezane vijesti