Autor: federalna.ba | Foto: federalna.ba

Tri izvještaja o poslovanju javnih preduzeća nisu dobila podršku Skupštine KS-a

by fer_urednik

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona Sarajevo bili su izvještaji o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća. Tri izvještaja nisu dobila podršku, iako direktori dolaze iz vladajućih stranaka.

Kašnjenje zastupnika, duge diskusije i neusvajanje finansijskih izvještaja iz 2021. godine. Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo okarakterisana je kao izbjegavanje odgovornosti za nerad javnih preduzeća.

„Ti su ljudi trebali biti davno smjenjeni. Ako imate direktora koji dobije negativno mišljenje Federalnog ureda za reviziju, takav direktor bi odmah trebao u najmanju ruku biti smijenjen“, kaže Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS-a.

Iz Trojke ne bježe od odgovornosti. I sami kažu da su negativni revizorski izvještaji neprihvatljivi te da će učiniti sve što je u njihovoj moći da naredne godine ne budu isti rezultati. Odgovornost je, kažu, na strankama koje su bile na vlasti prije dvije godine.

„Negativan revizorski izvještaj sigurno nije budućnost za bilo koju javnu kompaniju i preduzeće u Kantonu Sarajevo, to je neprihvatljivo. Te stvari se ne smiju dešavati i treba se uraditi sve što je potrebno da se te stvari isprave“, rekao je Elvis Vreto, zastupnik NiP-a u Skupštini KS-a.

„Kroz ove dvije godine vidimo napredak. Svi ti problemi koji su nastali u tim preduzećima su se gomilali zadnjih 20 godina, nisu to problemi koji su nastali jučer“, kazao je Davor Čičić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a.

Za sutra je najavljena sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, kada se očekuje imenovanje Nihada Uka ponovo na mjesto premijera, kao i četiri nova ministra. Na dnevnom redu iste sjednice biće i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2022. godinu javnih ustanova.

federalna.ba

Povezane vijesti