Autor: infoveza.com | Foto: infoveza.com

Serijal „DEP-OT“: Prljavi novac na regionalnom smetlištu

by fer_urednik
Deponija u banjalučkom naselju Ramići koristi se za odlaganje komunalnog i neopasnog industrijskog otpada Grada Banje Luke i 7 opština i gradova regije (Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo). Do jula 2004. god. deponijom je upravljalo komunalno preduzeće „Čistoća“a.d., a nakon toga nadležnost nad deponijom je preuzelo J.P. “DEP-OT“.

J.P.“DEP-OT“ je osnovano kao preduzeće 2003.god. ispred već nabrojanih opština i gradova. U narednih nekoliko tekstova naš portal će postepeno otkrivati razmjere kriminala u ovom preduzeću o kojem se, makar još uvijek, u javnosti ćuti.

Prva stvar koju je važno pojasniti jeste da su na regionalnoj deponiji angažovani ljudi koji vrše izdvajanje otpada: kartona, plastike, plemenitih metala i dr., što se kasnije transportuje i prodaje firmi sa kojom DEP-OT ima potpisan ugovor. Prvobitno je to bila firma „Pet For Pet“, sa kojom je, nakon smjene tadašnjeg direktora Nove Grujića i postavljanja novog direktora Željka Savića, prekinuta saradnja. Tada su radnici koji su na deponiji vršili izdvajanje otpada poslati kućama i očekivalo se da budu ponovo angažovani kada firma potpiše novi ugovor o prodaji kartona, plastike i drugog otpada. Međutim, novi ugovor koji je potpisan sa firmom „Grand“ potpisan je na samo dva mjeseca i kada je i taj ugovor istekao, radnici su po drugi put poslati kućama i do dan danas, makar formalno, nisu vraćeni na svoje poslove. To je samo formalno, jer oni i dalje rade, ali sada bez ikakvog ugovora! Obrazloženje koje su dobili zaposleni u DEPOT-u je bilo da će radnici na izdvajanju otpada raditi za DEP-OT, a da će DEP-OT odvoziti i prodavati otpad i dobijeni novac uplaćivati na račun preduzeća. Sve bi to bilo u redu, da je u naredna četiri mjeseca uplaćen bilo kakav novac preduzeću! Međutim, to nije bio slučaj, iako se sve vrijeme izdvojeni otpad namijenjen za prodaju redovno odvozio.

Pitanje gdje je novac završio za sada ostaje bez odgovora, ali ono što se zna jeste da se radnicima na deponiji plaća u kešu i što se tiče države – oni ne postoje. Oni ne postoje ni po sistematizaciji radnih mjesta koju možete vidjeti, ali itekako postoje na video klipovima. Video klipo koji možete da vidite snimljen je 15.11.2022. godine.

Ovdje je veoma važno da, pored direktora DEPOT-a Željka Savića, bivšeg direktora Nove Grujića spomenemo i šefa deponije Marka Balabana. O svima njima kojima ćemo detaljnije pisati u nastavku serijala. Za sada, pomenućemo samo jednu zanimljivost: kada je Novo Grujić bio smjenjivan sa mjesta direktora, napravila se nova sistematizacija i otvorilo radno mjesto „Pomoćnik direktora za ekonomske odnose“ koje je odmah „okupirao“ ni manje ni više nego stari direktor. Da stvar bude gora, kratkim pregledom na platne koeficijente radnika zaposlenih preduzeću, uočljivo je da se oni kreću od 5.6-10.6, dok je za mjesto pomoćnika direktora za ekonomske poslove taj koeficijent čak 17.32.

Izvor: infoveza.com

Interesantno, na dan primopredaje dužnosti direktora kada je Željko Savić formalno sjeo u v.d. direktorsku fotelju, prijavljeno je da je ukradeno više stotina litara goriva. Iako se policija umiješala u čitav slučaj, on do dan – danas nije riješen. Krađa goriva se nastavila, a prema nezvaničnim informacijama našeg portala, rukovodstvo firme je znalo za to. Krađa se u papirima prikrivala nerealnim prikazom potrošnje goriva mašina. Novi slučajevi krađe nikada nisu prijavljeni policiji.

 

Povezane vijesti