Autor: avaz.ba | Foto: FENA

Rogić: Autoceste FBiH neće povećavati cijenu putarine

by fer_urednik

Svakodnevno bilježimo povećanje broja korisnika ACC TAG uređaja, rekao je Rogić

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH bilježe kontinuiran rast naplate cestarine iz godine u godinu i unatoč recesiji neće povećavati cijenu korištenja autoceste u narednom razdoblju.

– Javno preduzeće Autoceste FBiH Mostar mogu se pohvaliti da su vjerovatno i jedini upravitelj autoceste koji nije povećao cijenu korištenja autoceste, nego smo i dodatno snizili cijenu za korisnike 4. kategorije vozila u iznosu od 10 posto – izjavio je za Fenu izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH d.o.o. Mirko Rogić.

Porast cijena

Naveo je primjer evropskih upravitelja autocesta, kao što su Mađarska i Austrija, koje su znatno poskupili cijene putarine, dok se, kako kaže, u Austriji putarina automatski usklađuje s indeksom potrošačkih cijena te ne treba isključiti i dalji porast cijena.

– S ciljem doprinosa dodatnom razvoju ekonomije u BiH, Uprava JP Autocesta FBiH je čvrsto opredijeljenja da se cijena putarine neće povećavati u narednom periodu – istaknuo je Rogić.

Rast naplate

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iz godine u godinu bilježi kontinuiran rast naplate cestarine, te je tako to poduzeće u protekloj godini od naplate cestarine prihodovalo 49.558.986,68 maraka, s PDV-om, što je više za 10,84 posto u odnosu na 2021. godinu.

Učešće prihoda elektronske naplate cestarine u ukupnoj naplati cestarine u 2022. godini iznosilo je 39,41 posto, a u konstantnom rastu je i prihod od naplate cestarine korisnika ACC usluge.

Povećanje broja korisnika

– Svakodnevno bilježimo povećanje broja korisnika ACC TAG uređaja, što je u najvećem broju rezultat izuzetno uspješnih akcijskih prodaja koje dugo godina provodimo s kompanijom Mastercard Europe SA – kazao je Rogić.

Sistem za naplatu putarine u JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar funkcionira zadovoljavajuće, nemaju evidentiranih problema u samom radu, kao ni pritužbi od korisnika autoceste.

– Sama elektronska naplata putarine je uspostavljena i radi u skladu s elektronskim naplatama cestarine u EU, te u potpunosti zadovoljava potrebe kako poduzeća, tako i korisnika autoceste – kazao je izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH.

Održan niz sastanaka

Upitan o mogućoj zajedničkoj elektronskoj naplati cestarine između Autocesta Federacije BiH i Autoputeva RS d.o.o. Banja Luka, Rogić je kazao kako je o tom pitanju održano niz sastanaka te da se trenutno radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga.

– Predstavnici JP Autocesta FBiH d.o.o. Mostar i JP Autoputevi RS Banja Luka održali su niz sastanaka s ciljem usklađivanja i uvezivanja elektronske naplate cestarine. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, trenutno se izrađuju idejni tehnički prijedlozi koje ćemo u periodu koji je pred nama prezentirati našim korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine – istaknuo je Rogić.

Formalne predradnje završene

Sve formalne predradnje za uspostavljanje ovog centra su završene. Centar je tehnički opremljen i završena je konkursna procedura kojom su primljeni u radni odnos viši operateri za upravljanje i nadzor saobraćaja.

S obzirom na to da je riječ o vrlo specifičnoj vrsti posla, potrebno je kontinuirano učiti i usavršavati se u ovoj oblasti, međutim, kako ističe Rogić, inicijalna obuka uposlenika je već provedena te se očekuje već u toku marta da će centar početi s radom.

– Uspostavom ovoga centra, rasteretit će se kontrolni centar u Zenici čiji su kapaciteti već popunjeni. Kontrolni centar Zvirići projektiran je tako da zadovolji kapacitete postojećih, ali i budućih dionica na jugu Koridora Vc, tako da će se sve nove dionice koje su u izgradnji nadzirati i upravljati iz ovoga centra – zaključio je izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH Mirko Rogić.

Povezane vijesti