Autor: topportal.info | Foto: topportal.info

Budžet Mostara 130 miliona maraka, Kordić: Duplo više novca imamo nego prije dvije godine, povećanja u svim oblastima

by fer_urednik

Budžet Grada Mostara za 2023. godinu težak je u prijedlogu 130 miliona. Od tog, veliki dio novca planiran je i za brojne investicije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je, tokom rasprave o dokumentu Budžeta pred Gradskim vijećem Mostara, da je budžet u odnosu na dvije godine poduplao i da je puno stvari razlog tome.

“Rezultat postoji jer je duplo povećan budžet grada za dvije godine rada. Skromno smo ipak planirali prihode. Budžet nije nerealan. Očekujemo u ovoj godini kada je u pitanju urbanizam punjenje gradske blagajne uslijed investicija”, rekao je Kordić.

Kaže da postoje i prenesena sredstva iz ranijih godina i ta sredstva će se ove godine angažovati ta sredstva i početi sa projektima.

Na svim budžetskim stavkama je urađeno povećanje, kako na platama, tako i na kulturi, komunali i drugom. Sredstva su značajno povečana kada je u pitanju komunala i čišćenje grada.

“Proces restrukturisanja javnih preduzeća je u toku i slijedi nam u narednih mjesec dana i spajanje javnih preduzeća, Parkova, Komosa i Komunalnog kako bi se uštedilo”, rekao je Kordić.

U budžetu su i značajni novci za Aerodrom Mostar i taj proces će, kako kaže, ići u dobrom smijeru, a pomoć svim javnim preduzećima će se nastraviti.

Kordić kaže da će se morati uložiti dodatni napori da se sav ovaj novac dobro uloži.

Kordić naglašava da će ići veliki infrastrukturni provekrti poput povezivanja sa južnom zaobilaznivcom, sjevernim ulazom u grad, dvorane i mnogo drugih stvari.

Povezane vijesti