Autor: granicedoboja.info | Foto: granicedoboja.info

Ovako će izgledati dionica autoputa između Doboja i Zenice (FOTO, VIDEO)

by fer_urednik

U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Salih Kovačević iz Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Izvor: granicedoboja.info

Video predstavljanje ove dionice pogledajte na linku:

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Na ovoj dionici gradit će se sljedeći objekti:

  • šest mostova,
  • jedan cut&cover tunel,
  • pet potputnjaka,
  • jedan natputnjak,
  • sedam hidrotehničkih objekata,
  • dvije petlje,
  • čeono naplatno mjesto,
  • jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Izvor: granicedoboja.info

Takođe, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na Koridoru Vc, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

Izvor: granicedoboja.info

“Sa potpisivanjem ugovora za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti novih 23 kilometra autoceste na sjeveru Koridora Vc, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura. U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo – Ozimice. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara”, naglasio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, prenosi RTVTK.

Izvor: granicedoboja.info

Podsjećamo, Centri civilnih inicijativa (CCI) organizovali su Forum „Boljim nadzorom do efikasnijih javnih preduzeća: JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar” na kojem su učešće uzeli Jadranko Puljić, pomoćnik ministra cestovne infrastrukture u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija , Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i Hatidža Jahić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Forum je organizovan u cilju otvaranja diskusije o poslovanju javnih preduzeća generalno, a u ovom slučaju, o poslovanju i planovima preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar koje je zaduženo za izgradnju autoputeva u Federaciji BiH. Snimak foruma možete pogledati na linku.

Povezane vijesti