Autor: noviglas.info | Foto: noviglas.info

Ne cvjeta cvijeće ni u javnim preduzećima – Sa platnih spiskova izbrisan 761 radnik

by fer_urednik

Da situacija nije sjajna ni u javnim preduzećima pokazuju podaci da je broj poslovnih subjekata u vlasništvu Republike Srpske i lokalnih zajednica u odnosu na prije osam godina povećan, ali je istovremeno s njihovih platnih spiskova izbrisan 761 radnik.

Podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) pokazuju da su 2015. godine, kada je uspostavljen registar javnih preduzeća, njih 221 zapošljavalo 26.974 radnika.
Njihovi podaci pokazuju da danas posluju 233 javna preduzeća u kojima radi 26.186 zaposlenih.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je za “Glas” kako mnogi misle da u javnim preduzećima cvjetaju ruže, da se svi zapošljavaju preko veze i slično.

– Situacija je mnogo drugačija. Svi misle da se u javnim preduzećima malo radi, a dobro zaradi. Međutim, nije to baš tako. Mi imamo i javnih preduzeća koja kasne sa isplatama i gdje radnici rade više od 40 sati sedmično, a da im se to na kraju ne plati – kazala je Mišićeva.

Dodala je da napuštanje radne snage ovaj prostor jednako pogađa i javni i realni sektor.

– Sve je to posljedica loših uslova rada i niskih plata kako u realnom, tako i javnom sektoru. Tako da teorija da onaj ko radi u držanoj firmi dobro živi ne pije vode.  I ta preduzeća takođe imaju probleme, teško se nose s njima, radnici ih napuštaju jer imaju niske plate – rekla je Mišićeva i istakla da bi vlast trebalo da povede više računa o poslovanju javnih preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika i imaju mnogo problema.

Ekonomisti poručuju da je dobro što ugašenih javnih preduzeća nema više te da je očigledno da u svijesti vlasnika postoji nelagodnost da se firme ugase, čak i onda kada godinama posluju veoma loše.

Prema riječima izvršnog direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saše Grabovaca, nova javna preduzeća su registrovana zbog novih ingerencija koje su uspostavljene novim zakonima i podzakonima.

– Manji broj radnika u javnim preduzećima možemo povezati jednim dijelom s procesima restruktuiranja, zbog usvojenog plana i kredita – kazao je Grabovac.

Katanac

Među firmama na koje je u proteklom periodu stavljen katanac su akcionarska društva u stečaju, kao što su Vodoprivredno preduzeće “Sava” iz Gradiške, Komunalno preduzeće “Sinjakovo” Jezero te “Vodovod i kanalizacija” iz Vlasenice, Rudnik mrkog uglja “Miljevina”, kao i loparsko komunalno preduzeće “Ekokom” i Fabrika šećera Bijeljina.

Među ugašenim preduzećima su i “Kanalizacija i čistoća” iz Ljubinja, vlasenička “Čistoća”, “Javor” iz Han Pijeska, Radio i televizija Istočno Sarajevo, “Zelenilo i čistoća” iz Šekovića i Rudnik nemetala “Stanari”.

Povezane vijesti