Kupres (RS): Stranačka pripadnost je ključni faktor za dobijanje posla u javnim preduzećima

by fer_urednik

KUPRES RS: Prema riječima mještana, stranačka pripadnost je ključni faktor za dobijanje posla u opštinskim institucijama i javnim preduzećima. U Elektrokrajini, odjeljenju koje pokriva opštinu Kupres RS, na radnom mjestu elektro-montera radi automehaničar, mada ima stanovnika koji su završili i elektrotehničku školu. Međutim, prilikom zapošljavanja u ovom javnom preduzeću uopšte se ne sprovode konkursi, pa su i ovakve stvari moguće. Na upit Elektrokrajini da li je informacija o nesprovođenju konkursa prilikom zapošljavanja radnika u ovoj opštini tačna, iz ovog javnog preduzeća nismo dobili nikakav odgovor. Javna je tajna da su svi zaposleni u ovom javnom preduzeću članovi vladajućeg SNSD-a.

Također, u Javnom preduzeću Šume RS radi nekoliko radnika iz opštinske uprave Kupresa, za čije zaposlenje nikada nije raspisan konkurs. Na naš upit da li je ova informacija tačna, iz Javnog preduzeća Šume RS, odjeljenje Šumskog gazdinstva „Gorica“, stigao je odgovor da: „Konkursi nisu raspisivani, jer se radi pretežno o šumsko-uzgojnim radovima, poslovima na primanju i doznaci šds, dakle, o izvršenju tačno određenog posla.“ Ovim su potvrđeni navodi naših izvora da konkursi nisu raspisivani. Sve ovo kod građana koji žive u ovoj opštini, a ne pripadaju vladajućim partijama, stvara osjećaj da su građani drugog reda. Takođe, ono što ih najviše boli jeste činjenica da mnogi zaposleni na ovim radnim mjestima ne stanuju u samoj opštini, već putuju iz drugih opština, dok sa druge strane u samom Kupresu RS ima ljudi koji imaju potrebne kvalifikacije za rad u javnim preduzećima, ali ne mogu da dođu do zaposlenja.

Da je to zaista tako potvrdili su nam i iz samog JP „Šume RS“, ogranak ŠG „Gorica“ u odgovoru koji su nam poslali.

„Radnicima koji borave u radničkim nastambama Šumsko gazdinstvo obezbjeđuje dva obroka, ukoliko je organizovana kuhinja za spravljenje hrane, a ukoliko nema organizovane kuhinje, radnicima se obazbjeđuje jedan suvi obrok i isplaćuje naknada u visini jednog toplog obroka za svaki radni dan. Ukoliko nema organizovan vlastiti prevoz kod poslodavca, radnici imaju pravo na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju“, navode iz Gorice.

Dakle, stranačka pripadnost je dovela do toga da i sama javna preduzeća imaju dodatni trošak jer plaćaju prevoze i duple tople obroke.

U izjavi za portal Fokus.ba opštinski odbornik Milan Milišić kaže da u lokalnoj zajednici vlada potpuna anarhija i nepravda.

„U ovoj opštini nema mjesta za borca prve kategorije koji je jedan od rijetkih da je sa porodicom, ženom i dvoje djece, ostao da živi ovdje. I pored završene srednje elektro škole i položenu šumarsko – tehničku školu za mene nema mjesta ni u Elektrodistribuciji ni u Šumama RS, jer nisam politički podoban. Koliko je meni poznato, nikada nisu ni raspisivali konkurse u ovim preduzećima u Kupresu RS, već samo primaju svoje ljude. U opštini živi i čovjek sa četvoro djece, od kojih najstarije ima 14 godina, i nema pravo na zaposlenje, niti da mu se naspe put do kuće a sve iz razloga što ne podržava vladajuće političke partije“, kazao je Milišić.

Izvor: Fokus.ba

Povezane vijesti