Autor: capital.ba | Foto: capital.ba

„Elektrokrajina“ potonula u minus od 4,2 miliona KM

by fer_urednik

BANJALUKA – Poslovanje banjalučke „Elektrokrajine“ u ovoj godini drastično je pogoršano, o čemu govori i podatak da je iz milionskog plusa potonula u minus od čak 4,2 miliona KM.

Finansijski izvještaj najvećeg distributivnog preduzeća „Elektroprivrede RS“ pokazuje da su im prihodi smanjeni za čak 21,5 milion KM, a rashodi za 14,6 miliona.

To je uticalo na krajnji rezultat „Elektrokrajine“ koja je iz dobiti od 2,7 miliona KM ostvarene na kraju septembra 2021. skliznula u minus od 4,19 miliona na kraju trećeg kvartala ove godine.

Dugoročne obaveze preduzeća povećane su sa 78,2 miliona na 81,5 miliona maraka, a to povećanje odnosi se na dugoročne kredite u inostranstvu.

Kratkoročne obaveze su ostale na istom nivou i iznose oko 151 milion KM.

U ovoj godini došlo je do povećanja troškova za plate i naknade i ostala lična primanja sa 28,3 miliona na 30,9 miliona KM.

Iz izvještaja je vidljivo da su prihodi od pruženih usluga pali sa 83,6 miliona KM na 58,1 milion maraka.

Podsjećamo, Elektroprivreda RS“ (ERS), odnosno Direkcija za javno snabdijevanje, preuzela je prošle godine kupce od pet distributivnih preduzeća koji od tada naplaćuju samo mrežarinu i nove priključke.

Kako bi nadomjestili drastičan pad prihoda jer više ne naplaćuju električnu energiju, pet bivših distributivnih preduzeća, koji su prošle godine postali operatori distributivnih sistema (ODS) uputili su Regulatornoj komisiji za energetiku RS (RERS) zahtjev za povećanje naknade za korišćenje distributivne mreže.

Oni traže skuplju mrežarinu u prosjeku za 57,6 odsto, a ako RERS udovolji tom zahtjevu to će značiti i mnogo veće račune za struju. RERS o tome zvanično još nije donijela odluku.

„Elektrokrajina: Ostvareni gubitak manji od planiranog

Komentarišući finansijski rezultat u „Elektrokrajini“ su rekli da su u prvih devet mjeseci planirali gubitak od 5,54 miliona КM, što znači da je ostvareni minus manji od planiranog za 1,35 miliona КM.

„Devetomjesečni gubitak posljedica je nekoliko objektivnih faktora. U skladu sa Zakonom o električnoj energiji i projektom reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća u RS, Elektrokrajina’ je od 1. aprila 2021. potpuno prestala sa poslovima prodaje električne energije čime je izgubila značajan dio poslovnih prihoda. „Elektrokrajina“ sada posluje kao operator distributivnog sistema koji poslovni prihod ostvaruje gotovo isključivo od naknade za mrežarinu čiji je iznos propisan od strane Regulatorne komisije za energetiku RS, kazali su u „Elektrokrajini“.

Dodaju i da je postojeći iznos naknade za mrežarinu nedovoljan da „kompenzuje“ gubitak djelatnosti prodaje električne energije.

Takođe, navode i da je opšti inflatorni udar uticao na značajno povećanje rashoda za nabavku repromaterijala koji se koriste u izgradnji i sanaciji elektrodistributivne mreže.

„Ilustracije radi, prosječni trošak priključka jednog domaćinstva je sada duplo veći od postojeće naknade za priključak koja je utvrđena 2013. godine, odnosno svaki priključak nam donosi finansijski gubitak, ističu u ovom preduzeću.

Dodaju i da je u cilju ublažavanja inflatornog udara na zaposlene, „Elektroprivreda RS“ od 1. januara 2022. godine povećala cijenu rada za zaposlene sa 140 КM na 150 КM, što je uticalo na povećanje troškova za plate i ostala lična primanja radnika.

Povezane vijesti