Autor: capital.ba | Foto: vlada.rs

Đokić: Neće biti poskupljenja struje

by fer_urednik

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da, sudeći prema sadašnjim pokazateljima, u Srpskoj u ovoj godini neće biti poskupljenja električne energije.

Nakon prvog kvaratala u martu ili aprilu analiziraćemo stanje i poslovanje u Elektroprivredi Republike Srpske i na bazi toga ćemo razgovarati i regulatorna tijela će donositi odluku o utvrđivanju cijene struje“, rekao je Đokičć danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da nije namjera Vlade Republike Srpske da se povećava cijena električne energije u Srpskoj.

Govoreći o odluci Vlade Republike Srpske o povećanju minimalca na 900 KM i mogućim poskupljenjima, Đokić je naglasio da Vlada mora odlučnim mjerama spriječiti svaki nekontrolisani i neopravdan rast cijena u Srpskoj.

Nema potrebe da cijene nekih usluga rastu zato što je povećana najniža plata jer ona treba da štiti radnike sa najnižim primanjima“, istakao je Đokić.

On je ukazao da se ovdje radi o otporu prema nastojanju države da legalizuje proces rada, jer ima privrednika koji jedan dio zarada legalno isplaćuju, drugi ilegalno, gotovinski.

Uvjeren sam da ima nekoliko oblasti koje su sada pogođene rastom minimalne plate kao što su neke uslužne djelatnosti i privatni vrtići. Vlada će svaku takvu pojavu posebno analizirati i pomoći“, najavio je Đokić.

Govoreći o geološkim istraživanjima na području Jezera, Šipova i Mrkonjić Grada, Đokić je naveo da je važno razlikovati geološka istraživanja od eksploatacije, ističući da su istraživanja korisna svakoj državi jer ne stvaraju nikakvu štetu u fazi svog trajanja.

Ono što je pod zemljom, to je ne istraženo. Srpska ima svoj Geološki zavod koji ima jako mnogo podataka o istraživanjima koja su vršena na području BiH za vrijeme bivše Jugoslavije i ranije“, napomenuo je Đokić.

On je rekao da oni koji danas žele istraživanje treba da se samo koriste tim saznanjima koja su davno nastala.

Sumnjamo da se na nekim mjestima gdje ima pozitivnih rezultata u istraživanju već sudaraju interesi velikih globalnih kompanija koje često uzmemiravaju i zbunjuju javnost“, rekao je Đokić.

capital.ba

Povezane vijesti