Autor: odgovorno.ba | Foto: odgovorno.ba

CCI: Održan trening za novinare u Tuzli na temu izvještaja o poslovanju javnih preduzeća

by fer_urednik

Nakon održanih treninga u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizovali trening za novinare i novinarke u Tuzli na temu Izvještaja o poslovanju javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na kontroli nad poslovanjem javnih preduzeća i izvještajima o poslovanju javnih preduzeća.

U BiH postoji preko 550 javnih preduzeća na svim nivoima u kojima radi više od 80.000 zaposlenih. Njihovi poslovni prihodi iznose više od 6,7 milijardi KM godišnje, a ukupne obaveze premašuju 9,3 milijarde KM. Javna preduzeća predstavljaju ogroman društveni potencijal, ali je najprije neophodno krenuti sa povećanjem transparentnosti, uspostavljanjem kontrole nad poslovanjem, pozivanjem na odgovornost i depolitizacijom javnih preduzeća.

Emina Čomaga, projekt koordinatorica Centara civilnih inicijativa (CCI) je ovom prilikom upoznala učesnike i učesnice treninga sa ključnim rezultatima istraživanja Centrara civilnih inicijativa o javnim preduzećima u BiH, sa posebnim osvrtom na izvještaje o poslovanju javnih preduzeća i njihovu ulogu u procesu kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća.

Pored toga, Ana Lučić, PR menadžerica Centara civilnih inicijativa (CCI) je predstavila legislativni okvir, sa naglasnom na zakonsku reguliranost izvještaja o poslovanju javnih preduzeća. Dodatno je iznijela nalaze istraživanja o medijskom izvještavanju o javnim preduzećima i izvještajima o poslovanju.

Poseban dio treninga je bio rezervisan na pružanje mehanizama novinarima i novinarkama za korištenje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća u budućem radu. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić je na konkretnim primjerima iz prakse pokazao kako se izvještaji o poslovanju mogu tumačiti i koristiti pri medijskom izvještavanju na ovu temu.

Trening je organizovan s ciljem izgradnje kapaciteta novinara/ki u svrhu analize izvještaja o radu i ključnih pokazatelja o poslovanju javnih preduzeća, kao i korištenja projektne baze podataka, kako bi učinili dostupne ove podatke široj javnosti te potakli raspravu o pokazateljima uspješnosti rada pojedinih javnih preduzeća što trenutno, kako je istraživanje pokazalo, izostaje.

 

 

 

 

Povezane vijesti