Autor: CCI | Foto: CCI

CCI Forum: Kontrola nad radom javnih preduzeća je prioritet

by fer_urednik

Građani nestrpljivo iščekuju unapređenje sistema javnog prijevoza

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizovali su Forum „Boljim nadzorom do efikasnijih javnih preduzeća: KJKP Gras d.o.o. Sarajevo” na kojem su učešće uzeli Adnan Šteta, ministar u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, Senad Mujagić, v.d. generalni direktor KJKP Gras d.o.o. Sarajevo i Hatidža Jahić, profesorica na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Građane i građanke koji su uzeli aktivno učešće u Forumu postavljajući pitanja ministru, direktoru i profesorici kojih je bilo preko stotinu prikupljenih, najviše zanima kada će se privesti kraju projekti kojima se nastoji unaprijediti javni prijevoz, a većina njih je kao glavne probleme istaknula sigurnost u javnom prijevozu, neredovne linije, manjkav i zastario sistem javnog prijevoza, cijene karata i veliki dug preduzeća KJKP „Gras“.

Iz CCI-ja navode kako je Forum organizovan s ciljem otvaranja diskusije o poslovanju javnih preduzeća generalno, a u ovom slučaju, o poslovanju preduzeća Gras na kojem počiva javni prijevoz u Kantonu Sarajevu i sa ciljem uključivanja građana u procese koji se tiču poslovanja javnih preduzeća. Poseban fokus na Forumu je stavljen na izvještaje o poslovanju javnih preduzeća, koji su ključni u procesu kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća i u odnosu između osnivača i javnog preduzeća.

Ministar Adnan Šteta se osvrnuo na proces kontrole nad javnim preduzećima, navodeći da je neophodno da se on depolitizira, ali je naveo i da se kroz razne druge mehanizme povećala kontrola, kao što je kontrola zapošljavanja i kontrola javnih nabavki. – Mehanizam kontrole i praćenja sada ima veći stupanj nego što je imao prije, ali nije zadovoljavajući. – rekao je Adnan Šteta, ministar u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.

Adnan Šteta, ministar u Ministarstvu saobraćaja KS

V.d. direktor KJKP “Gras” je naveo kako se mehanizmi kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća moraju osloboditi uticaja politike. – Ako razmatrate poslovanje preduzeća u 2022. godini, nakon dvije ili više godina, dovodi se u pitanje svrha toga. Ja mislim da politiku treba odmaći od javnih preduzeća, kako od Grasa, tako i od svih ostalih i u tom slučaju, imat ćemo puno povoljniju sliku. – kazao je Senad Mujagić, v.d. direktor KJKP “Gras”.

Senad Mujagić, v.d. generalni direktor KJKP Gras

Iz CCI-ja su ukazali na nedostatke u procesu kontrole nad javnim preduzećima kada su u pitanju izvještaji o poslovanju javnih preduzeća.

Izvještaj o poslovanju KJKP Gras iz 2020. godine, tek će se možda naći na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u 2022. godini. Apsurdno je da se razmatra poslovanje jednog preduzeća nekoliko godina kasnije. Neophodno je da nadležne institucije razmatraju izvještaje javnih preduzeća blagovremeno i da povedu konstruktivnu raspravu o poslovanju javnih preduzeća i na vrijeme identificiraju probleme kako bismo unaprijedili poslovanje i imali kvalitetnije usluge za građane i građanke. – istaknuo je na Forumu Hasan Kamenjaković, PR CCI-ja.

Hasan Kamenjaković, PR CCI-ja

Struka je također dala jasan stav i potcrtala da javni interes treba biti glavna vodilja u poslovanju javnih preduzeća. Javna preduzeća su javni interes, i zbog toga nam je jako bitno i kako posluju i kako se vrši kontrola nad radom javnih preduzeća. Svi mi kao građani i kao struka smo zainteresovani. Ono što bih istaknula sa ekonomskog aspekta je da moramo u potpunosti izvući politiku iz javnih preduzeća i govoriti o struci. – rekla je Hatidža Jahić, profesorica sa Ekonomskog fakulteta UNSA.

Hatidža Jahić, profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA

Cijeli Forum, diskusiju o poslovanju KJKP Gras, kao i pitanja građana i odgovore na njih možete pogledati na linku: https://www.facebook.com/CCIBIH/videos/1184056432154038/ Odgovori na pitanja građana/ki koja nisu postavljena na Forumu će biti objavljeni na www.odgovorno.ba

Povezane vijesti