Autor: ba.ekapija.com | Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com

Bivša distributivna preduzeća ERS-a ostala bez 40 mil KM

by fer_urednik
Nekadašnja distributivna preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), danas Operatori ditributivnog sistema (ODS) bilježe drastičan pad prihoda u prvom kvartalu ove godine.
Njih pet, za prva tri mjeseca ove godine prihodovalo je ukupno 72,1 mil KM, što je skoro 40 mil KM manje nego za isti period prošle godine, kada su prihodi iznosili 111,5 mil KM, pokazuju podaci sa Banjalučke berze.
Pad prihoda se odrazio i na dobit pa je ona sa 11 mil KM koliko je iznosila za tri mjeseca prošle godine, pala na 5,7 mil KM u prvom kvartalu ove.
Najveći pad bilježi Elektrokrajina. U odnosu na uporedni period imala je 17,5 miliona manje prihode i trostroko manju dobit, koja je sa 4,5 mil KM, pala na 1,4 mil KM u prvom tromjesječju 2022. godine.
Poslovanje ODS Bijeljina takođe ide silaznom putanjom. Dobit u prvom tromjesječju je nešto manja od milion maraka.
Podsjećamo, za period januar – mart prošle godine, prijavljena dobit bila je 1,67 mil KM. Prihodi su im takođe manji za 7,3 mil KM.
Kasa je sve tanja i u Elektro Doboju. Sa 16,8 mil KM koliko su inkasirali u prva tri mjeseca prošle godine, ove su tek iznad 10 mil KM, a dobit im je pala sa 2,22 na 1,4 miliona KM.
Pad poslovne aktivnosti bilježe i Elektrodistribucija Pale i Elektro-Hercegovina s tim da su oni značajno manji poslovni sistemi u odnosu na gore spomenuta tri.

Povezane vijesti