Autor: Visoko.co.ba | Foto: Visoko.ba

Amer Hindija, direktor JP Visoko Ekoenergija: Ovo javno preduzeće u prethodnom periodu bilo je baza za zapošljavanje svojih najbližih

by fer_urednik

Na sjednici Gradskog vijeća Visoko direktor JKP Visoko Ekoenergija Amer Hindija iznio je nekoliko interesantnih zapažanja od trenutka kada je imenovan na mjesto direktora ovog javnog preduzeća (decembar mjesec prošle godine). Hindija tvrdi da je ovo preduzeće bilo baza za zapošljavanje podobnih kadrova, sumnjiva zapošljavanja, problem sa načinom naplate gasa, negativan revizorski izvještaj, naplata takse za mjerno mjesto od 2KM…..

Izdvajamo dio izlaganja direktora Hindije i izvještaja o radu koji je podnio vijećnicima i javnosti.

“S obzirom da sam na poziciju direktora JP Visoko Ekoenergija došao iz realnog sektora, radio sam sedam godina u jednoj velikoj međunarodnoj kompaniji i samim dolaskom u javni sektor osjetio sam jednu relaks/komfor zonu koja je nažalost prethodnih godina bila uobičajena u ovom preduzeću. Sagledavajući kompletnu situaciju došao sam do jasnog zaključka da je ovo javno preduzeće u prethodnom periodu bilo baza za zapošljavanje svojih najbližih. Samim uvidom u ugovore ustanovio sam da ima 13 zaposlenika od koji njih 12 je imalo ugovore na neodređeno, s tim da je jedna uposlenica imala ugovor na određeno. Provjeravajući ugovor te uposlenice uočio sam i vrlo jasno shvatio da taj ugovor nije sklopljen u skladu sa zakonom o javnim preduzećima i u skladu sa uredbom o zapošljavanju u ZDK kao i prethodna četiri ugovora koja je ta uposlenica imala nisu bila u skladu sa uredbom i ja sam naravno iskoristio sve zakonske okvire i postupio onako kako zakon nalaže, a to je da taj ugovor nije validan i isti sam raskinuo do kraja 2021.godine.

Negativan revizorski izvještaj

Ono što je posebno zabrinjavajuće je pismo koje sam ja kao direktor dobio od revizorske kuće koja nam je radila reviziju finansijskog poslovanja gdje nam je jasno i glasno, tako da kažem, rečeno da namjenska sredstva za javno dobro, a vi znate da je gasna mreže zapravo javno dobro, u vlasništvu je Grada Visokog, pogrešno su iskazivana kroz duži vremenski period što predstavlja osnovnu, odnosno temeljnu grešku prema svim međunarodnim računovodstvenim standardima. U raspodjeli dobiti koju smo dostavili nema stavke koja se odnosi na dio dobiti za dodatna ulaganja jer se to smatra rezervom. To je u skladu sa novim računovodstvenim standardima i ne smije se sučeljavati sa namjenskim troškovima a što je rađeno ranije. Razlog i upit zbog čega se ovo radilo svakako smo proslijedili nadležnim institucijama. Posebno je interesantna i ona taksa za naplatu mjernog mjesta od 2KM koju smo ukinuli. To je jako diskutabilna situacija i nametanje te obaveze. U vezi s tim nisu izmjenjeni ugovori, dakle novi ugovori nakon 2018.godine imali su tu stavku da se naplaćuje dodatnih 2KM, a ovi od ranije kojih je dosta više nisu imali tu stavku i tu su se javljali pravni sporovi koje smo izgubili opravdano, jer ta taksa nije bila u ugovoru.”

Povezane vijesti