Autor: capital.ba | Foto: capital.ba/Agencije

“Šume” u plusu 8,7 miliona KM, devet gazdinstava u minusu

by fer_urednik

BANJALUKA – Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” prošlu godinu završilo je s dobiti od 8,7 miliona maraka, što je mnogo bolji rezultat u odnosu na 2021. godinu kada je ostvaren plus u poslovanju od svega 45.000 maraka.

Iako je poslovanje “Šuma” poboljšano izvor “Glasa Srpske” iz ovog javnog preduzeća navodi da je devet organizacionih dijelova “Šuma” iskazalo gubitak na kraju 2022. godine.

„Dva centra imala su na kraju prošle godine minus i to Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju i Centar za gazdovanje kršom. Pored njih, gubitak je zabilježen u još sedam šumskih gazdinstava“, naveo je taj izvor.

Šumska gazdinstva koja su poslovala s minusom su “Banjaluka” iz Banjaluke, “Oštrelj-Drinić” iz Drinić, te “Doboj” iz Doboja, ali i “Vrbanja” iz Kotor Varoša. Takođe, u gubitku na kraju 2022. godine su i šumska gazdinstva iz Ribnika, Čajniča i Milića.

„Najveći minus u poslovanju bilježi gazdinstvo iz Drinića koji iznosi oko 960.000 maraka, a prati ih “Banjaluka” s gubitkom od 860.000 maraka. Šumsko gazdinstvo “Vrbanja” iz Kotor Varoša poslovalo je s gubitkom od 310.000 maraka“, naveo je izvor.

Najbolji rezultat na kraju prošle godine imalo je Šumsko gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca, koje je ostvarilo dobit od 2,26 miliona maraka.

Kao okidač za poboljšanje poslovanja “Šuma”, naši izvori navode da je u 2022. godini bila velika potražnja za robom.

„Takođe, više se vodilo računa o klasiranju robe, što je donijelo više prosječne cijene šumskih drvnih sortimenata. Nadamo se da će preduzeće zadržati ovaj pravac svoga poslovanja jer postoje odlični uslovi za ostvarivanje višemilionske dobiti. Nadamo se da se prošla godina, kada je preduzeće ostvarilo simboličnu dobit od svega 45.000 maraka, neće više ponoviti“, navodi u on.

Izvještaj o poslovanju “Šuma Republike Srpske” razmatraće i članovi Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća na sjednici koja će biti održana u drugoj polovini ovog mjeseca.

Od vršioca dužnosti direktora “Šuma” Slavena Gojković juče nismo uspjeli dobiti komentar o poslovanju ovog javnog preduzeća u 2022. godini.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pod čijim okriljem posluje ovo javno preduzeće, početkom godine naveli su da očekuju bolji rezultat poslovanja u tom javnom preduzeću u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Glas Srpske

Povezane vijesti