Skupština Grada Bijeljina: Kredit za A.D. Vodovod i kanalizaciju na čekanju

by fer_urednik

SKUPŠTINA grada Bijeljina vratila je danas na doradu prijedlog odluke o garanciji na kreditno zaduženje za Akcionarsko društvo “Vodovod i kanalizacija” od 5.100.534 KM.

Prema prijedlogu, na glavnicu se odnosi 3.800.000 KM, kamatu 1.262.534 KM, a ostale troškove realizacije kredita 38.000 KM.

U skupštinskim materijalima je navedeno da bi preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ kredit koristilo za refinansiranje postojećih finansijskih obaveza, u skladu sa projekcijom mjesečnog priliva i odliva novca sa planom obezbjeđenja sredstava koja nedostaju.

Tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda, šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović ocijenio je da je prijedlog ove odluke loš i nepotpun.

On je naveo da dostavljeni materijal o ovoj odluci treba da sadrži više informacija koje bi odbornike, koje je, kako je naveo, gradonačelnik ranije nazivao svakakvim imenima, ubijedile da podrže ovu odluku.

Milovanović je rekao da je „Vodovodu i kanalizaciji“ ugrožena likvidnost, da postoji disbalans prihoda i rashoda, te je potrebno smanjiti troškove i povećavati prihode.

„Kako smanjiti troškove kada se tamo stalno neko zapošljava i svaki mjesec se povećavaju rashodi?“, upitao je Milovanović i dodao da je trebalo dostaviti bolji materijal sa objašnjenjem šta se dešava u tom preduzeću.

On je naveo da je trebalo raditi na povećanju broja korisnika, kako bi se povećali i prihodi, a „Vodovod“ prošle godine nije dobio nijednog korisnika.

– Gdje je plan na koji način ćete izvući `Vodovod` na zelenu granu? – upitao je Milovanović.

Odbornik Zlatan Lazarević podsjetio je da je gradonačelnik Ljubiša Petrović u prethodnom periodu bio odbornik i nikada nije podnio nikakvu inicijativu, niti pokrenuo pitanje o stanju u „Vodovodu“, a sada odjednom kaže da odbornici u ovome imaju veliku ulogu.

– U ovih 12 godina kada je `Vodovod` sa republičkog nivoa prešao u gradsko vlasništvo, na računu je bilo 400.000 KM, 190 zaposlenih i nijedne KM duga. Danas je tu više od 10 miliona KM duga, više od 300 zaposlenih! – rekao je Lazarević i dodao da Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“, posebno SNSD, nikada neće podržavati kriminal.

Lazarević je upitao gradonačelnika kako je kompletna Uprava „Vodovoda“ dobila krivične prijave, a glavni kontrolni organ u radu – Nadzorni odbor, nije dobio krivičnu prijavu, a jedan isti čovjek je njegov predsjednik 12 godina.

Odbornik SDS-a Mirjana Orašanin smatra da ovu tačku ne treba posmatrati kroz političku prizmu, već se fokusirati na to da građani imaju normalno vodosnabdijevanje, a to će se, kaže, postići ako „Vodovodu“ bude omogućeno da normalno funkcioniše.

Zoran Sofrenić je naveo da je prijedlog odluke o kreditnom zaduženju štur, te smatra da je ovo prvi put da se diže kredit kako bi se izmirile tekuće obaveze, a ne za izgradnju nove kanalizacione mreže, proširenje vodovodne mreže.

Ivana Stanišić  navela je da je „Vodovod“ strateško preduzeće, koje ne treba „pustiti niz vodu“, te da treba doći do zajedničkog rješenja.

Izvor: Srna

Povezane vijesti