Autor: Klix.ba | Foto: T. S./Klix.ba

Sindikat metalaca traži smjenu uprave kompanije “Zrak”, Džindić podržava zahtjev

by fer_urednik

Sutra bi na sjednici Vlade Federacije BiH na zahtjev sindikata trebala biti razmatrana odluka o smjeni uprave i Nadzornog odbora kompanije “Zrak” d.d. Sarajevo, koja je u proteklome periodu promijenila nekoliko uprava.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez istakao je da je na sjednici Saveza samostalnih sindikata BiH dogovoreno da će protesti radnika biti organizirani u drugoj polovini septembra, te da je jedini zahtjev povećanje iznosa minimalne plate. Jučer su predstavnici sindikata boravili u sjedištu Vlade FBiH. Govorili su o nezadovoljstvu stanjem u pojedinim preduzećima metalskog sektora te zatražili i smjenu uprava u nekim kompanijama.

“Jučer smo imali pregovore, održali smo sastanak u zgradi Energoinvesta sa 120 predstavnika sindikata gdje smo ukazali na loše stanje u pojedinim preduzećima metalskog sektora, između osalog ‘BNT’ Novi Travnik, ‘Binas’ Bugojno, ‘Zrak’ Sarajevo, i još dva-tri preduzeća koja nisu u tako teškoj situaciji. Održali smo pregovore sa ministrom Džindićem gdje smo već dogovorili da će sutra na Vladi FBiH smijeniti Nadzorni odbor i upravu Zraka, postaviti nove ljude, i da ćemo danas posjetiti Bugojno i Novi Travnik da obavimo razgovore sa upravama društva i sindikata”, kazao je Melez za Klix.ba.

Kompanija Zrak godinama je u problemima, iako je početkom 1990-ih godina bila jedna od vodećih kompanija u svijetu u proizvodnji optičkih elemenata, a zapošljavala je i 4.000 ljudi.

Melez smatra da generalno situacija u metalskom sektoru nije loša, a da jedino što traže od poslodavaca jeste izmjena člana 38. Kolektivnog ugovora za povećanje plate.

“Kadrovska rješenja su loša totalno, vladajuća struktura postavlja loše kadrove, sama činjenica da smo u ‘Zraku’ za pet, šest mjeseci smijenili tri uprave društva, a osam godina djeluje Nadzorni odbor isti. Ne možemo ništa dok ne zamijenimo sve u paketu, sve je do ljudi. Tako smo isto i u ‘Binasu’ promijenili za nekoliko mjeseci tri uprave, a također je Nadzorni odbor ostao isti”, istakao je Melez.

Ista je situacija i u kompaniji “BNT Novi Travnik” koju bi danas trebali posjetiti resorni federalni ministar sa predstavnicima sindikata.

Fabrika “BNT Novi Travnik” upošljava oko 350 radnika, bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija i dijelova, kao i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Kompanija je izvozno orijentirana.

Da uprave i odbori preduzeća metalskog sektora nužno svoj posao ne rade dobro, mišljenja je i resorni ministar u Vladi FBiH koji namjerava uraditi sve što može kako bi odgovorio na zahtjeve Sindikata metalaca.

“Jučer sam održao višesatni sastanak sa predstavnicima sindikata. U potpunosti razumijem njihove frustracije i nezadovoljstvo. Slažem se da treba zamijeniti Nadzorni odbor i upravu bez odlaganja. Obećao sam sindikatu da ću se odmah aktivirati po tom pitanju i čim prije izaći sa prijedlogom rješenja”, komentirao je za Klix.ba najave sindikata federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Kako saznajemo od predstavnika sindikata, Vlada FBiH bi na sjednici koja je zakazana za sutra, trebala razmatrati zahtjeve o smjeni uprave i Nadzornog odbora kompanije “Zrak”.

Povezane vijesti