Radnici Zraka stupili u štrajk, traže isplatu dugovanja i smjenu nadzornog odbora

by fer_urednik

Proizvodnja u fabrici Zrak u Sarajevu je obustavljena, radnici su u štrajku, duguju im se nekoliko plata, a oni koji su ostvarili pravo za penziju, zbog neisplaćenih plata iz ranijih godina, ne mogu otići u penziju. Stanje je, kažu, takvo da im djeluje da je došao kraj i ovog prijeratnog giganta.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zraka, kazao je kako im nije ostalo ništa drugo već da putem medija traže svoja prava, a traže i da se “konačno stane ukraj javašluku u ovoj firmi”.

“Mi se od 2018. godine obraćamo Vladi Federacije BiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije i upozoravamo ih da ćemo doći u ovu situaciju. Odavno je sve postalo neizdrživo i mi više nemamo gdje. U posljednjih sedam mjeseci dobili smo dvije i po plate, doprinosi nam se ne uplaćuju, zdravstveno povremeno nešto uplate. Šest mjeseci kolege koje su otišle u penziju traže svoja prava pred Vladom Federacije BiH, a niko ništa ne poduzima. Boli nas duša, ne možemo to više trpjeti”, kaže Kominlija.

Ono što ovi radnici traže jeste da im se isplate sva dugovanja, i trenutna i prijašnja, te ističu kako se radi o iznosu od oko 4 miliona KM, a podsjećaju i na presude koje su pojedini radnici dobili prije 13 godina, koje ni do danas nisu isplaćene.

“Tražimo da se resetuje firma, da krenemo ispočetka. Održali smo desetine sastanaka s ministrom, a poslije svakog sastanka situacija u firmi bivala je sve gora i gora. Čini nam se da su svi digli ruke od nas i da smo došli u situaciju da mi branimo firmu od njih. Umjesto da se vlasnik, to jeste Vlada FBiH, bori za ovu firmu, da je spase, radnici su ti koji to moraju raditi”, istakao je Kominlija.

Zbog svega navedenog radnici su odlučili da ostanu u firmi do daljnjeg, spavat će u njoj dokle god budu mogli izdržati i ne namjeravaju otići dok im se ne isplate sva dugovanja i ne uveže im se staž.

“Nama ovakva fabrika ne treba, ona ne služi nikome. Ostajemo dakle ovdje, a ako to ne urodi plodom, onda smo se dogovorili da idemo u štrajk glađu. Dajemo sedam dana rok vladi i resornom ministarstvu da ispune naše zahtjeve, ukoliko se to ne desi, dovest ćemo i svoje porodice ovdje”, kazao je Mirsad Ademović, jedan od radnika Zraka.

Ademović je istakao i kako su razgovarali sa v. d. direktora Zraka Nedžadom Koldžom i kako im je on rekao da najbrže što mogu dobiti platu jeste za mjesec. Međutim, za njih je to previše da čekaju s obzirom na to da već nekoliko mjeseci nisu dobili ni feninga.

“Mi već dva i po mjeseca nismo ni feninga naplatili. Ljudi ne mogu da dolaze na posao, nemaju novca da dođu, a i od ovih koji dođu polovina ne može sebi kupiti ništa za doručak. Nama se sada čini da je građevinski lobi bacio oko na ovu lokaciju i da se zbog toga ni Vlada ne trudi da nam pomogne”, smatra Ademović.

Suljo Rizvanović, predstavnik obespravljenih penzionera, kazao je kako im je ministar obećao još prije tri mjeseca da će im biti uplaćena sva dugovanja, međutim, to se nije desilo. Podsjetio je i kako se okupljaju već šest mjeseci u periodu od 9 do 10 sati ispred zgrade Vlade FBiH, ali kako ni to nije urodilo plodom.

Radnici od Vlade FBiH traže isplatu svih potraživanja, ali i obaveznu smjenu nadzornog odbora, koji također smatraju odgovornim za sve loše što im se dešava.

Kao jednu od nelogičnosti radnici ove firme istakli su i činjenicu da imaju račun u Razvojnoj banci, kao i to da Zrak 95 posto posla obavlja za izvoz.

“Ravojna banka ne može poslovati van BiH, znači za sve što proizvedemo ne može nam se uplatiti na račun Razvojne banke, a nemamo račun u komercijalnoj banci. Dakle, sve i da uradimo nešto, mi ne možemo to naplatiti, jer nemamo račun u komercijalnoj banci”, zaključio je Kominlija.

Izvor: Klix.ba

Povezane vijesti