Autor: capital.ba | Foto: capital.ba

Potop u „Šumama Srpske“, prihodi pali za 20 miliona KM

by fer_urednik

BANJA LUKA – Javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ za prvih pet mjeseci ove godine proizvele su oko 135.000 kubika manje drvnih sortimenata i ostvarile 20 miliona maraka manje prihoda nego u istom periodu prošle godine, saznaje CAPITAL.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha ovog javnog preduzeća, generalni direktor „Šuma Srpske“ Slaven Gojković na kolegijumu sa direktorima šumskih gazdinstava rekao je da su stalne kiše i izuzetno nepovoljna vremenska situacija tokom aprila i maja desetkovale i proizvodnju i prihode.

„On je priznao da su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine prouzrokovale smanjenje proizvodnje i napravile nenadoknadiv manjak prihoda. Drugim riječima, kada bi od danas, pa do novembra bili idealni uslovi za radove u šumarstvu, ne bi bilo moguće pored redovne proizvodnje namiriti i neproizvedenih 135.000 kubika“, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da je sam Gojković rekao da je napravljen nenadoknadiv manjak u proizvodnji i nenadoknadiv manjak prihoda, ističući da se praktično već sada može reći da će „Šume Srpske“ ovu poslovnu godinu završiti u minusu.

U prilog tvrdnjama o smanjenoj proizvodnji ide i otvoreno pismo predsjednika Kompanije „Boksit“ Rajka Dukića.

On je naveo da je privrednom društvu „Soligna“ koje se bavi drvopreradom i posluje u okviru „Boksita“ isporučeno 44 odsto od odobrene količine bukve i  svega 15 odsto četinara, dok hrast nije nikako isporučivan.

“'Soligna’ ima probleme u poslovanju zbog neredovne isporuke, a posebno zbog neisporučivanja hrasta, koji nam je potreban za proizvodnju namještaja, koji izvozimo u Njemačku, pa smo dovedeni u ozbiljne probleme zbog neizvršenja ugovornih obaveza prema ino kupcu. Takođe, preobleme imamo zbog bitno smanjene isporuke četinara i nemogućnosti da ispoštujemo ugovor prema ‘Alumini’ iz Zvornika“, naveo je Dukić.

On je naveo da je posebno zabrinjavajući i neposlovan odnos šumskih gazdinstava koja nisu isporučila nijedan metar kubni, flagrantno kršeći ugovorne obaveze.

Capital.ba

 

Povezane vijesti