Autor: zurnal.info | Foto: zurnal.info/Željeznice FBiH

OPĆINSKI SUD U SARAJEVU: Nezakonito imenovan direktor za pravne poslove Željeznica FBiH

by fer_urednik
Polovinom 2020. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage o nepravilnostima prilikom izbora i imenovanja Kenana Alijagića na mjesto izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove JP Željeznica FBiH. U martu ove godine, prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu, odluka o imenovanju je poništena kao nezakonita jer Alijagić nije ispunjavao uslove konkursa

Općinski sud u Sarajevu 23. marta ove godine donio je prvostepenu presudu kojom se poništava kao nezakonita odluka o imenovanju Kenana Alijagića na mjesto izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove Javnog preduzeća Željeznice FBiH iz 2021. godine. Presuda je donesena po tužbi Alema Mudželeta jednog od kandidata za ovu poziciju.

Izvor: zurnal.info

Podsjetimo javnost, zaposlenik Željeznica FBiH Alem Mudželet konkurisao je za poziciju izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove na konkursu Željeznica FBiH iz 2020. godine. Ranije u razgovoru za Žurnal Mudželet je rekao da je na konkursu bilo neregularnosti. Od četiri prijavljena kandidata za izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove, Mudželet tvrdi da dva ne ispunjavaju uslove. Bez obzira na to, njihove prijave nisu odbačene kao nepotpune.

Javnim pozivom za izbor i imenovanje izvršnih direktora Željeznica FBiH navedeno je da kandidati između ostalog moraju da „posjeduju certifikat o usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala“.

Mudželet tvrdi da dvojica njegovih kolega koji su se prijavili na konkurs ne posjeduje certifikate i da su samo dostavili potvrde o prijavi polaganja ispita za dobijanje certifikata.

– Kandidati koji su se prijavili na ovu poziciju su djelatnici Željeznica FBiH, visoko pozicionirani kadrovi koji znaju odredbe statuta. Bez obzira što nisu ispunjavali uslove konkursne procedure, i što su zbog toga njihove prijave morale biti odbačene, oni su intervjuisani i izvršeno je bodovanje tih kandidata, kaže Mudželet.

Na ove nepravilnosti Mudželet je upozorio i nadležne institucije, jer je jedan od kandidata koji ne ispunjava uslove doša na prvo mjestu, prema bodovanju komisije.

– Poslao sam dopise konkursnoj  komisiji koju čine Ismet Demirović, ispred Ministarstva prometa i saobraćaja FBiH i svi ostali članovi Nadzornog odbora osim predsjednika Jadranka Stojkića. Obavijestio sam predsjednika Nadzornog odbora, Vladu Federacije i resornog ministra da ne bi prekršili odredbe Krivičnog zakona i odredbe Statuta Željeznica kao najvećeg internog akta. Tamo je precizno navedeno da je jedan od uslova za imenovanje uprave posjedovanje certifikata o usavršavanju… Uostalom, to je decidno navedeno i u konkursu, kaže Mudželet.

Kako odgovore na dopise nije dobio, podnio je prijave Tužilaštvu FBiH, SIPA-i i Federalnoj upravi policije. Njegova prijava, tvrdi naš sagovornik, proslijeđena je Tužilaštvu KS.

Dva mjeseca kasnije, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage po prijavi o neregularnostima u radu konkursne komisije za izbor i imenovanje izvršnih direktora u Željeznicama FBiH. Tužilaštvo je smatralo da nema dokaza da su članovi komisije radili nesavjesno a razlozi koje je Tužilaštvo navelo za donošenje ovakve odluke su u najmanju ruku upitni.

odsjetićemo javnost na neke od njih. Tužilaštvo Kantona Sarajevo u razlozima za neprovođenje istrage tada je navelo da čak nije ni potreban certifikat za imenovanje za direktora već je neophodno da članovi uprave prođu obuku.

Uredbom o usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala u članu 3. stav 1. je propisano da usavršavanje moraju proći predsjednici i članovi nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa većinskim udjelom državnog kapitala. Dakle, navedenom uredbom ne propisuje se kao uslov za imenovanje na poziciju člana uprave posjedovanje certifikata već da predsjednici i članovi nadzornih i upravnih odbora privrednih društava sa većinskim učešćem državnog kapitala moraju proći navedenu obuku”, naveli su iz Tužilaštva.

Odmah nakon ove rečenice iz Tužilaštva KS naveli su da “iz informacije i dostavljene dokumentacije je vidljivo da je jedan od uslova konkursa za poziciju Izvršni direktor za pravne poslove posjedovanje certifikata o završenom usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala”.

Skoro tri godine kasnije došla je potvrda u vidu prvostepene presude Općinskog suda da je izabrani kandidat Kenan Alijagić morao imati certifikat o završenom usavršavanju te da je odluka o njegovom imenovanju nezakonita.

 

Povezane vijesti