Autor: glassrpske.com | Foto: glassrpske.com

Nijedna sijalica ne smije ostati upaljena

by fer_urednik

Javna preduzeća u Srpskoj preduzeće sve mjere ušteda energije, a rukovodioci poručuju da se ni u kojem slučaju ne smije desiti da neka sijalica nakon radnog vremena ostane da svijetli, ali i da je obaveza radnika da isključe sve uređaje kada završi sa poslom.

U vazduhoplovnom zavodu “Kosmos” iz Banjaluke navode da su i prije krize za energentima preduzeli određene korake.

– Prije dvije godine upravu i širi kolektiv menadžmenta preselili smo u manji objekat. Odrekli smo se komfora na uštrb uštede toplotne i električne energije. Na taj način uštedjeli smo od 30.000 do 40.000 maraka na računima za grijanje. U ovoj situaciji krajnje racionalno postupamo i vodimo računa kako o temperaturi prostorija, tako i o gašenju sijalica kada ne bi trebalo da budu upaljene te mnogim drugim stvarima – rekao je “Glasu” direktor “Kosmosa” Dušan Vještica.

Naglasio je da je obaveza radnika da na kraju radnog vremena pogase sve sijalice u prostorijama ali i da isključe i druge uređaje čiji rad nije potreban.

– Nema rasipanja energije na mjernim mjestima i transformatorima. Mašine troše energiju, ali to je u normalnim granicama i ne opterećuje bilansnu stranu troškova. Svakodnevno radimo na uštedama – podvukao je Vještica i dodao da čuvarska služba na kraju radnog vremena obilazi sve prostorije.

Iz “Željeznica RS”, kojima je osnovna djelatnost prevoz robe, poručili su da najveći procenat električne energije i to više od 50 odsto koriste za potrebe električne vuče.

– Postoje studije koje su rađene u vezi sa uštedom električne i toplotne energije. Svi projekti u vezi s energetskom efikasnošću zahtijevaju i značajnija ulaganja – kazao je “Glasu” direktor “Željeznica RS” Željko Radić.

Naveo je da ovo preduzeće ima komisiju koja je zadužena za energetsku efikasnost i koja će u idućem periodu posvetiti dodatnu pažnju potrošnji energije.

– Nastojaćemo da sa što manje utroška energije budemo efikasni – dodao je Radić i naglasio da u okviru preduzeća postoji služba koja kontroliše da li su na kraju radnog vremena isključeni svi električni uređaji.

– Na taj način sprečavamo vanredne događaje, kao što je izbijanje požara – podvukao je Radić.

Iz preduzeća “Aerodromi RS” navode da već izvjesno vrijeme preduzimaju mjere uštede po pitanju potrošnje struje, kako bi račune sveli na minimum.

– Sve se gasi na kraju radnog vremena, od sijalica do ostalih uređaja – poručio je direktor “Aerodroma RS” Milan Račić.

Obavještenje

Vlada RS je preko Službe za zajedničke poslove obavijestila sve zaposlene da preduzmu mjere štednje kada je riječ o potrošnji električne i toplotne energije. U tom obavještenju navedeno je da je Vlada prinuđena upozoriti na potrebu štednje i racionalne potrošnje energije na radnom mjestu u situaciji kada se svi suočavaju sa manjom dostupnošću energenata i enormnim povećanjem cijene istih. Radnici su, između ostalog, obaviješteni da uključe opciju štednje struje na računarima, štampačima i ostalim uređajima koje koriste.

Povezane vijesti