Autor: Odgovorno.ba | Foto: Vlada KS

Najavljena rekonstrukcija vodovodne mreže u cijelom Kantonu Sarajevo

by fer_urednik

Ugovor za rekonstrukciju vodovodne mreže na trasi od 36 km, kojim se planira obnova sistema vodosnabdijevanja na području cijelog Kantona Sarajevo, potpisali su Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, preduzeće “Vodovod i kanalizacija” i kompanija “Mibral” kao izvođač radova, kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo. Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura i finansira se novcem osiguranim kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Sada počinje rekonstrukcija trasa na kojima su do sada bili najveći gubici vode. Nadamo se da će nakon ovog projekta, koji bi trebao trajati 24 mjeseca doći do znatnog smanjenja tih gubitaka. Prema Studiji koja je izrađena prije početka ovog projekta, gubici vode u vodovodnoj mreži bi za naredne dvije godine trebali biti svedeni na 50 posto, što predstavlja smanjenje od oko 20 posto u odnosu na stanje prije početka rekonstrukcije ovog sistema. Svima želim uspješan rad, a građani će svakako imati najveći benefit od ovog projekta”, izjavio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović, koji je u ime ministarstva potpisao Ugovor.

Izvor: Vlada KS

Ugovor je potpisao i direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” naglasivši da je ovo peta faza u procesu rekonstrukcije vodovodne mreže i pratećeg energetskog sistema.

“Drago nam je da nakon dugo vremena možemo značajnija sredstva usmjeriti u obnovu vodovodne mreže. U ovoj fazi ona će se odvijati na trasi od oko 36 kilometara”, izjavio je Salić.

Radovi na rekonstrukciji sistema su planirani na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža, u 45 ulica od kojih su neke ulica Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića – Grbavica, dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura, te Rašida Bešlije, itd.

Ispred izvođača radova javnosti se obratila Maja Bralović Smith.

“Ovo je za našu firmu veoma značajan kapitalni projekt koji traži dosta truda i odgovornosti. Projekt je veoma kompleksan, traži ozbiljan pristup te se nadamo dobroj saradnji i razumijevanju od svih nadležnih kao i od građana u periodu radova na terenu. Projekt je podijeljen u pet sekcija koja obuhvataju preko 45 lokaliteta koji podrazumijeva postavljanje cjevovoda profila od 100 do 400 DN-a. Nakon ovog potpisivanja krećemo sa pripremnim radovima i vjerujemo da ćemo već početkom marta krenuti sa radovima na terenu” naglasila je Bralović Smith.

O dinamici radova i režimu vodosnabdijevanja lokaliteta gdje se radovi budu odvijali građane će obavještavati “Vodovod i kanalizacija”, saopštila je Vlada Kantona Sarajeva.

Povezane vijesti