Kako je Elektroprivreda BiH postala krvopija bh. privrede

by fer_urednik

Kada mimo svake logike i upozorenja srlja u projekt osuđen na propast, poput Bloka 7 TE U Tuzli, kada za takav projekt uoči propasti plati preko 200 miliona KM pripremnih radova za ništa; Kada srlja u spor sa austrijskim Strabagom i izgubi preko 30 miliona KM; Kada bahato i nezakonito firmi savjetnika generalnog direktora dodjeli 180.000 KM i kada povuče niz drugih loših poteza, tada Elektropivreda BiH poseže za naplaćivanjem štete preko leđa bh. privrede.

Nekada će zaplatiti rudari, nekada poslodavci. To je poslovna filozofija menadžmenta predvođenog direktorom Admirom Andelijom.

Rudari su se na ulici privremeno izborili za poštedu. Ispunjena im je većina traženih zahtjeva, a oni su zauzvrat ispunili zahtjev tajkuna iz Živinica i odustali od insistiranja na smjeni generalnog direktora EP BiH.

Uslijedio je udar na poslodavce. Primjer je ArcelorMittal. Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je nedavno od Sindikata ArcelorMittal Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju.

– Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je neprihvatanje reketaških uslova koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta SSSBiH upozorava još od prošle godine. Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine je cijena elektične energije povećana za više od 400 posto, saopćeno je iz SSSBiH uz napomenu da bi posljedica mogla biti gašenje 12 hiljada radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je da je u novim ugovorima ograničena količina električne energije s tolerancijoim za prekoračenje od pet posto, a penali za veće prekoračenje su rigorozni i mogu skoro uduplati račun.

Smailbegović je istakao da je posebno problematično što ugovori predviđaju da će ukoliko Elektroprivreda iz bilo kojeg razloga bude morala uvoziti električnu energiju ona tu veću cijenu uračunati u troškove.

– Rekao bih da Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH pokušavaju da nađu nove načine kako da izvuku dodatni novac iz privrede pa tako i kroz nove ugovore koje nude privrednim društvima – naveo je Smailbegović.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić izražava zabrinutost da će poskupljenje električne energije dovesti do otpuštanja radnika i smanjenja plata. Naglasila je da već imaju informacije iz određenih firmi da se radnicima nude ugovori s minimalni platom – 532 KM, što se opravdava poskupljenjem struje.

Zbog svega navedenog poslodavci su zatražili hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije te je donesena odluka o isključenju EPBiH iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U narednom periodu treba očekivati pojačan angažman tajkuna iz Živinica i njegove Fronte na zaštiti zajedničkog direktora.

Izvor: Vijesti.ba

Povezane vijesti