Autor: slobodnaevropa.org | Foto: slobodnaevropa.org

Jednosatni štrajk upozorenja radnika rudnika i termoelektrane Ugljevik

by fer_urednik

Nekoliko stotina radnika rudnika i termoelektrane (RiTe) Ugljevik je u utorak održalo najavljeni jednosatni štrajk upozorenja ispred upravne zgrade preduzeća, potvrđeno je iz ovog sindikata za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Štrajk je najavljen 12. februara, jer su zaposlenici zabrinuti da će ovo preduzeće ostati bez dovoljno uglja za proizvodnju struje i stabilan rad ukoliko privatnoj ruskoj firmi bude dozvoljeno da eksploatiše ugalj na njihovom ležištu.

Vlada entiteta Republike Srpska (RS) je 2013. godine dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja na polju “Ugljevik istok 2” kompaniji “Comsar Energy RS” ruskog oligarha Rašida Sardarova, a Ministarstvo energetike i rudarstva je u decembru 2023. godine odobrilo ovoj firmi eksploataciju uglja.

Nakon najave štrajka, Vlada RS je 14. februara, nakon sastanka ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića sa predstavnicima uprava Elektroprivrede RS i RiTe Ugljevik, saopštila da ruska firma još uvijek ne može početi sa eksploatacijom.

“Koncesionar bi morao imati prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i adekvatnu dozvolu da bi mogao vršiti eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj”, saopštili su tada iz Vlade RS.

Inače, Vlada RS-a i Serdarov su planirali izgradnju Bloka 3 Termoelektrane u Ugljeviku, a najavljivalo se ulaganje više od pola milijarde eura.

Vlada Republike Srpske je do sada putem entitetske elektroprivrede otkupila koncesije i nerealizovane projekte Rašida Serdarova u ovom entitetu, za još uvijek nepoznat iznos.

Među njima su koncesije za hidrocentralu “Mrsovo” na rijeci Lim i hotel “Comsar” u Rudom.

Ko je Rašid Serdarov?

Ruski milijarder Rašid Serdarov, koji se bavi ulaganjima u energente, vlasnik je naftne kompanije “South-Urals industrial Company”, čija vrijednost prelazi dvije milijarde dolara.

Ime mu se našlo i u Panama Papers, dokumentima koji otkrivaju kako bogataši peru novac kroz “porezne oaze”.

U njegovom vlasništvu je “Comsar Energy Group”, kompanija bazirana na Kipru, u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluju tri firme – a četvrtu, “Comsar Energy Hydro”, preuzela je Vlada RS.

Ruski biznismen je dobio bosanskohercegovačko državljanstvo kao “značajan investitor” odlukom Vijeća ministara 2011. godine.

Serdarov je dobio bh. državljanstvo na lični zahtjev, uz preporuku Vlade RS, koja je tada navela da je “lice od naročite koristi za BiH”.

Zakonski uslovi za biznismene, poput Serdarova, je da ulože “značajan iznos” novca ili da zaposle “značajan broj radnika”.

Povezane vijesti